Wat je moet weten over het dragen van een mondkapje

Sinds we in het voorjaar van 2020 over de hele wereld geconfronteerd werden met de gevolgen van het coronavirus, is er veel aandacht geweest voor het dragen van een mondkapje. Hoewel dit eerst alleen verplicht was voor mensen die in de zorg werken, dienen we sinds de versoepelingen ook op bepaalde openbare plekken een kapje te dragen. Daarom is het geen slecht idee om even te op te frissen wat nu de dingen zijn waar je op moet letten bij het dragen. Daarnaast gaan we ook kort in op het verschil tussen een medisch en een niet-medisch kapje.

 

Medische en niet-medische mondkapjes

We beginnen met het bespreken van het onderscheid tussen medische en niet-medische kapjes. De eerste categorie wordt voornamelijk gedragen door zorgmedewerkers en beschermt niet alleen de omgeving van de drager, maar ook de drager zelf. Deze kapjes voldoen dan ook aan speciale richtlijnen en standaarden die zijn opgesteld door de Europese Unie met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Je herkent een medisch mondkapje aan de beschermingsklasse FFP1, FFP2 of FFP3.

 

De niet-medische mondkapjes bieden deze bescherming voor de drager niet. Ze zorgen er alleen voor dat druppels uit de neus en mond van de drager niet in de lucht terechtkomen. Dat is dan ook de reden dat het zo belangrijk is dat we ons allemaal aan de regels van het RIVM houden: zodat iedereen zoveel mogelijk beschermd wordt. Voor meer informatie over de ruimtes waar je een mondkapje dient te dragen, kan je terecht op de website van het RIVM.

 

Over het dragen van een mondkapje

Voor het opzetten, dragen en afdoen van een mondkapje gelden enkele regels die ervoor zorgen dat het verspreidingsrisico van het virus zoveel mogelijk wordt beperkt. Wij hebben hiervoor een handig stappenplan opgesteld, waarin we ingaan op de dingen die je moet doen voor, tijdens en na het dragen.

 

Voordat je het kapje opzet:

  1. Zorg ervoor dat je handen goed gedesinfecteerd zijn.
  2. Raak het mondkapje alleen aan bij de touwtjes.
  3. Voorkom aanrakingen van je gezicht.

 

Tijdens het dragen:

  1. Bedek zowel je mond als je neus, anders heeft het kapje niet veel nut.
  2. Raak het kapje zo min mogelijk aan tijdens het dragen.
  3. Doe het mondkapje alleen af indien het niet anders kan, bijvoorbeeld als je wilt eten of drinken.

 

Het mondkapje afdoen:

  1. Was weer eerst je handen.
  2. Pak het kapje bij de touwtjes vast en haal het in één beweging van je gezicht.
  3. Vermijd aanrakingen van het gezicht met je handen of het mondkapje.
  4. Gooi niet-herbruikbare kapjes direct in de prullenbak.
  5. Was je herbruikbare kapje na ieder gebruik in water met een temperatuur van minstens 60 graden.
  6. Bewaar herbruikbare kapjes in afgesloten zakjes wanneer je deze niet gebruikt.

 

Door je aan deze regels te houden, lever je een aanzienlijke bijdrage aan het verminderen van het verspreidingsrisico van het coronavirus. Denk je nu, misschien moet ik ook wel mondkapjes kopen? Zorg dan eerst dat je deze regels goed onthoudt.