5 x genieten in de schaduw

Met de zomer in aantocht gaan we ons meer met onze tuinen bezighouden. Voor je het weet staat het zonnetje hoog aan de hemel en dan wil soms weer in de schaduw kunnen zitten. Wil jij weten op welke manieren je van de schaduw kunt genieten? Onze specialisten van ZONZ Sunsails delen graag 5 tips met jou:

 

  • Een parasol als zonwering

Dit is natuurlijk de meest bekende en makkelijkste manier om schaduw te creëren. De meeste parasols komen met een losse voet, waardoor je zelf kunt kiezen waar je hem neer zet. Wil je er zeker van zijn dat het verplaatsen makkelijk gaat? Dan kun je kiezen voor een parasol met een parasolvoet die verrijdbaar is. Een nadeel van een parasolvoet is dat ‘ie soms in de weg kan staan. In dit geval kun je ook kiezen voor een zwevende parasol, die je kunt bevestigen tegen de muur of schutting. 

 

Tot slot is een parasol een goede keuze voor zonwering, omdat je veel mogelijkheden hebt op het gebied van formaat. Van klein tot groot, alles kan. Hierdoor kun je de parasol vaak ook kwijt op je balkon. 

 

  • Een terrasoverkapping

Deze optie is voor wanneer je genoeg ruimte hebt en wat meer wilt investeren. Een terrasoverkapping kan een heerlijke schaduwplek opleveren. Het fijne van zo’n overkapping aan huis, is dat je zelfs bij slecht weer ook de mogelijkheid hebt om buiten te zitten. Met bijvoorbeeld een heater kun je het ook op de wat koudere momenten aangenaam maken. 

 

  • Een schaduwdoek

Een speelse en flexibele oplossing om schaduw te creëren. Met een schaduwdoek bepaal jij waar je schaduw wilt en hoeveel. Doordat de doeken licht van gewicht zijn kunnen ze aan huis vastgemaakt worden, aan een gevel of aan de schutting. Doormiddel van palen zou je het schaduwdoek ook midden in de tuin kunnen neerzetten. 

 

Schaduwdoeken komen er in verschillende varianten, vormen en kleuren. Zo kun je bij ZONZ kiezen voor een waterdicht schaduwdoek of een waterdoorlatend. Qua vormen heb je de keuze uit onder andere een rechthoek schaduwdoek en een driehoek schaduwdoek. Zo kun je schaduw creëren naar eigen inzicht. 

 

  • Een pergola 

Dé manier om je buitenleven te verrijken is toch wel een pergola. Deze constructie op palen verleent zich perfect voor het overdekken met een schaduwdoek. Je bepaalt zelf hoeveel zonwering je wilt, doordat je het zonnescherm gemakkelijk in en uit kunt vouwen. Een pergola is gemakkelijk te plaatsen en geeft een nieuwe dimensie aan je tuin. Je kunt ervoor kiezen om de pergola als losstaande constructie in je tuin te plaatsen, of als aanbouw aan je huis of schutting. 

 

  • Schaduwplanten

De laatste manier om schaduw te maken is ook gelijk de meest natuurlijke manier. Door het planten van bomen, heesters en klimplanten kun je een verkoelende plek creëren. Sterker nog, onder bomen en planten zitten is zelfs nog koeler dan onder een zonnescherm of parasol. Dit komt omdat bladeren water verdampen waardoor de lucht afkoelt. Een ander voordeel aan deze natuurlijke overkapping, is dat het gelijk sfeer aan je tuin geeft. Het enige wat je voor deze manier van schaduw creëren nodig hebt is misschien wat geduld.