De grachten: een bijzonderheid

Nederland is niet anders bekend. Het is het waterland. Omdat het zo laag licht was het noodzakelijk om een enorme waterhuishouding op te zetten om het land droog te houden. Ze zijn gebouwd in de zeventiende eeuw. Toen werd ook een afsluitdijk gebouwd bij de uitgestrekte polder. De grachten waren ook bedoeld om de gebieden te beschermen tegen onuitgenodigde gasten, naast het feit dat het het water van het land moest afhouden. De handel in Nederland werd ook door de grachten vergemakkelijkt. Koopvaardijschepen konden door de grachten gemakkelijker de gebieden bereiken waar zij hun waar moesten verkopen. 

De grachten nu

Tot op vandaag zijn de grachten gebleven. Ze karakteriseren Nederland en zijn het beeld dat je zult aantreffen in verschillende steden. Deze eeuwenoude grachten, met allemaal een geschiedenis staan dan ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De ene nog mooier dan de andere. Elke gracht heeft zijn uniciteit en zijn eigen verhaal en zijn nu populair als pleziervaart en rondvaart gelegenheden. Het zijn trekpleisters voor toeristen over de hele wereld. Hieronder leest u meer over enkele populaire grachten.

De grachten van Amsterdam

De Amsterdamse grachten is de langste grachtengordel van Nederland en is de enige gracht die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Elke gracht hier is uniek. De grachtenpanden eromheen zijn ook allemaal te bezichtigen. Er komt er ook een mooie brug voor die de Magere brug wordt genoemd en loopt over de Amstel. Het is een brug met mooie belichting met een hele romantische tint. 

De grachten van Utrecht

Deze grachten hebben ook hun eigen uniciteit. Het beschikt over werfkelders vlak aan het water en terrassen, waar je lekker kunt chillen. Deze gracht is ongeveer 2 kilometers lang. Heel opvallend langs de gracht zijn ook de restaurants en de woningen aan de gracht. Het heeft ook veel groen. De meest bekende is de Oudegracht. 

De grachten te Leiden

Deze grachten zijn ook in de zeventiende eeuw gebouwd met ook de functie om de stad te beschermen. Dit is een gracht van zo’n zes kilometers. Het bijzondere hiervan is dat de Leidse grachten een van de grootste verdedigingswerken vormt. Hier vind je dan ook het Plantsoen wat behoort tot een van de mooiste stadsparken.

Floating Amsterdam
Oudezijds Voorburgwal 30a
1012 GD Amsterdam

https://www.floating-amsterdam.nl/