De vier mooiste Groningse fietsroutes

Doe jij niets liever dan op je vrije dagen een rustgevende fietsroute volgen? Kom dan eens naar Groningen en laat je verrassen door het weidse en vlakke landschap dat ideaal is om doorheen te fietsen. In deze oude veenkolonie geniet je niet alleen van Nationaal Park Lauwersmeer, maar ook van de bruisende studentenstad. Niet voor niets staat Groningen erom bekend dat het een veelzijdige provincie is om even helemaal tot rust te komen. In deze blog laten wij daarom de vier mooiste Groningse fietsroutes zien. Zo kunt u binnenkort Groningen op de fiets ontdekken.

 

1. De Lauwersmeerroute

Vraag je een willekeurige Groninger om het Lauwersoog? Dan geven zij direct aan dat je het Nationaal Park Lauwersmeer zeker weten eens moet bezoeken. Toch heeft Lauwersoog meer te bieden dan alleen het bekende park. Er bestaat namelijk een Lauwersmeerroute die nog geen veertig kilometer lang is. Qua afstand is dit een mooie opwarmer. Deze fietsroute begint in het pittoreske dorpje Ulrum. In dit dorp kan je als opwarmer beginnen met een verrukkelijke kop thee bij De Theefabriek. Hierna fiets je door het oude vissersdorp Zoutkamp en het Nationaal Park Lauwersmeer. De fietsroute maak je compleet met een bezoek aan Hornhuizen en Lauwersoog. Met de Lauwersmeerroute krijg je meteen het beste van noordwest Groningen te zien. Heb je geen zin om je eigen fiets mee te moeten nemen? Dan kan je voor deze fietstocht gemakkelijk een comfortabele fiets huren in Groningen

 

2. De Oldambtroute

Zie jij niet op tegen lange fietstochten? Dan is de Oldambtroute uitermate geschikt voor jou. Deze fietsroute is 54 kilometer lang en begint in Heiligerlee. Onderweg kom je langs het schiereiland van Winschoten, het zandgebied tussen de Dollardpolders en de vesting dorpen Oudeschans en Bad Nieuweschans. Dit laatste dorp heeft een beschermd dorpsgezicht en een vestingmuseum. Een aanrader voor iedereen die nog nooit eerder in Groningen is geweest. Vervolgens fiets je langs het Oldambtmeer dat één van de grootste meren is van Nederland. Dit is tevens een prima plek om te genieten van alle dieren en fauna dat hier leven. De Oldambtroute eindigt in Finsterwolde waar je prachtige grote boerderijen zal passeren. Velen beschouwen deze fietsroute als de meest veelzijdige van Groningen.

 

3. Historische fietsroute: Welkom in het jaar 1742

Wanneer je meer wilt weten over de geschiedenis van Groningen, dan is de historische fietsroute: Welkom in het jaar 1742 een echte aanrader. Deze fietstocht is slechts 38 kilometer lang en is hiermee perfect om de E-bike eens van stal te halen. Vanzelfsprekend begin je bij de vesting Bourtange dat een geweldig verdedigingswerk uit 1742 is. Deze vesting staat erom bekend dat het nooit is ingenomen en laat een omvat rijkend stuk Groningse geschiedenis zien. Hierna fiets je door de Westerwolde, het beekdal van de Ruiten Aa en het esdorp Sellingen. In dit laatste dorp is een kerk uit 1300 te vinden. Met deze fietsroute ontdek je een bijzonder stukje van Groningen!

 

4. De stad Groningen per fiets

Niemand kan naar Groningen komen zonder de hoofdstad te bekijken, want deze stad is één van de leukste steden van Nederland. Daarnaast staat Groningen erom bekend dat het een echte fietsstad is doordat alle fietsers tegelijk een groen stoplicht krijgen. Hierdoor is de stad uitstekend om met de fiets te verkennen. De fietsroute stad Groningen begint in Eelderwolde en leidt via het Hoornse Meer naar Groningen. Tussen deze route rijd je door de historische binnenstad, met mooie oude pakhuizen en leuke hofjes. Een bezoek aan de Martinitoren hoort er natuurlijk helemaal bij. Of zoals de Groningers zeggen: ‘De Olle Grieze’. Vervolgens fiets je de stad uit en ontdek je het buitengebied van de stad weer terug naar Eelderwolde. Deze fietsroute geeft je een afwisselend rondje waarbij stad en natuur wordt gecombineerd. Wanneer kom jij één van deze fantastische Groningse fietsroutes afleggen?