Het vinden van de beste executives voor jouw organisatie

Een goede executive kan het verschil maken voor jouw organisatie. Ze hebben de ervaring, de vaardigheden en de mentaliteit om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar het vinden van de juiste persoon voor de job kan een uitdaging zijn. Hoe weet je zeker dat je de beste kandidaat hebt gevonden? In dit artikel delen we een aantal tips om je te helpen de beste executives voor jouw organisatie te vinden.

1. Zorg voor een duidelijke functieomschrijving:

Voor je op zoek gaat naar een executive, is het belangrijk om een duidelijke functieomschrijving te hebben. Hierin beschrijf je niet alleen de taken en verantwoordelijkheden van de functie, maar ook het profiel van de ideale kandidaat. Wat voor opleiding en ervaring moet hij of zij hebben? Welke vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken zijn belangrijk? Door een duidelijke functieomschrijving op te stellen, kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je tijd verspilt aan kandidaten die niet aan jouw eisen voldoen.

2. Maak gebruik van je netwerk:

Executive posities worden vaak niet openbaar geadverteerd. In plaats daarvan gaan organisaties op zoek naar kandidaten via hun eigen netwerk of via executive search bureaus. Maak hier gebruik van en zet je eigen netwerk in om potentiële kandidaten te vinden. Vraag bijvoorbeeld aan collega’s, zakenpartners of andere zakelijke contacten of ze iemand kennen die aan jouw eisen voldoet.

3. Ga niet alleen af op CV’s en referenties:

Een indrukwekkend CV en goede referenties zijn belangrijk, maar het zegt niet alles over de persoonlijke fit met jouw organisatie. Daarom is het belangrijk om potentiële kandidaten ook persoonlijk te spreken en tijdens het sollicitatieproces te kijken naar zaken als hun communicatiestijl en werkethiek. Hierdoor krijg je een beter beeld van de persoon achter het CV en kun je beter beoordelen of hij of zij bij jouw organisatie past.

4. Kijk verder dan de harde skills alleen:

Natuurlijk is het belangrijk dat een executive over de juiste harde skills beschikt, zoals leiderschap, communicatie en managementvaardigheden. Maar minstens zo belangrijk zijn de zogenaamde soft skills. Denk hierbij aan zaken als empathie, veerkracht en aanpassingsvermogen. Deze skills zijn moeilijker te meten, maar zijn cruciaal voor het succes van een executive in jouw organisatie. Zorg daarom dat je deze skills ook meeweegt in je selectieproces.

5. Vertrouw op je intuïtie:

Hoewel het belangrijk is om een gestructureerd selectieproces te volgen, moet je ook vertrouwen op je intuïtie. Soms kan een kandidaat perfect op papier lijken, maar toch niet de juiste fit hebben met jouw organisatie. Daarom is het belangrijk om tijdens het proces ook te luisteren naar je eigen gevoel en te kijken naar zaken als enthousiasme en motivatie. Een kandidaat die oprecht geïnteresseerd is en zich goed voelt bij jouw organisatie, is vaak ook de beste keuze.

Conclusie:

 

Als het gaat om het vinden van de beste executives voor jouw organisatie, is er geen magic bullet. Het vergt tijd, geduld en inspanning om de juiste persoon te vinden. Maar door het volgen van deze tips en trucs, kun je de kans vergroten dat je de perfecte kandidaat voor de job vindt. Vergeet niet dat het niet alleen gaat om de juiste vaardigheden en ervaring, maar ook om de persoonlijke fit en motivatie met jouw organisatie. Door hierop te focussen, vergroot je de kans op succes en kan de nieuwe executive jouw bedrijf naar nieuwe hoogtes brengen.

 

Bron: https://devroedtenthierry.nl