Hoe hou je je koffiegebruik duurzaam op kantoor?

Wie bij een koffie service in Drenthe de perfecte koffie voor op kantoor heeft gehaald, heeft voor een fijne toevoeging aan de werkvloer gezorgd. Verse, goede koffie is immers iets waar elke werknemer naar uit kan kijken. Maar hoe hou je je koffiegebruik een beetje duurzaam? Hoe voorkom je onnodig afval en zorg je ervoor dat het koffiegebruik wat milieuvriendelijker verloopt?

 

Gebruik dezelfde koffiebekers

Met een gemiddelde consumptie van vier kopjes koffie per dag, drinkt Nederland een flinke hoeveelheid van deze drank over een jaarlijkse periode. Wie voor elke kop een nieuwe beker neerzet, zal zien dat het gebruik van deze bekers behoorlijk oploopt. Daarom is het geen slecht idee om elke keer dezelfde koffiebeker te gebruiken, om het bekerafval flink in te dammen. Kartonnen bekers zijn natuurlijk makkelijk en hoeven niet afgewassen te worden, maar het brengt dus wel een enorme berg afval. Door aardewerken koppen te gebruiken, die toegewezen worden aan verschillende werknemers, voorkom je die berg. Ook zijn er speciale kartonnen bekers die meerdere keren gebruikt kunnen worden, zodat het afval flink ingeperkt wordt.

 

Blijf recyclen

Mocht je toch allerlei kartonnen koffiebekers hebben, zorg er dan voor dat ze los van het overige afval worden ingezameld. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het karton van deze bekers hergebruikt kan worden. Van het karton kan bijvoorbeeld toiletpapier gemaakt worden, wat natuurlijk weer zorgt voor veel minder afval. Wie dus de bekers strikt gescheiden houdt en ze niet gebruikt als kleine containertjes voor ander afval (denk aan klokhuizen of mandarijnschillen), draagt bij aan het verkleinen van de afvalberg die komt kijken bij het weggooien van deze bekertjes.

 

Denk om het koffiezetapparaat

Ook het koffiezetapparaat vraagt natuurlijk het nodige van het stroomnet. Door deze de hele dag aan te staan, vraagt hij energie op momenten dat dit helemaal niet nodig is. Zorg er daarom voor om de machine in de eco-stand te zetten. Deze stand zorgt ervoor dat de machine in de sluimerstand gaat als hij niet gebruikt wordt. Dit maakt de machines een stuk energiezuiniger, wat natuurlijk weer scheelt in het verbruik. Door dit goed te doen, kan je nog altijd zeker zijn van een uitstekende bak koffie in de vroege ochtend, zonder dat de machine hiervoor de hele nacht aan hoeft te staan.

 

Wees zuinig met water

Water is nodig om koffie te zetten en dus onmisbaar. Dit gaat ook op voor thee, maar wie water in de waterkoker giet, zal vaak veel te veel water gebruiken voor een enkel kopje thee. Dat telt uiteindelijk bij elkaar op en dus is het verstandig om zuinig te zijn met dit water. Gooi de koker niet helemaal vol, om uiteindelijk het gros later weer in de gootsteen te laten verdwijnen. Wie dit een jaar lang doet, zal flink wat water besparen en draagt zodoende zijn steentje bij aan een milieuvriendelijker kantoor, waar alsnog genoten wordt van uitstekende koffie en thee.