Hoe kan je je angsten overwinnen?

Angst is een psychologisch probleem waar gemiddeld 1 op de 4 Nederlanders in zijn of haar leven last van heeft. Het kan een kleine belemmering zijn zoals een angst voor spinnen of een lichte vorm van hoogtevrees, maar het kan er ook voor zorgen dat iemand niet meer buiten komt. Angst overwinnen kan je op verschillende manieren aanpakken. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden.

Exposure therapie

Een bekende vorm om je angst onder controle te krijgen is het aangaan van je angst. Je moet de angst onder ogen zien en zo leer je er beter mee om te durven gaan. Laat dus die spin in een hoek zitten de hele avond voordat je iemand roept om deze weg te halen. Uiteindelijk werk je vervolgens toe naar het moment dat je zelf de spin oppakt en buiten wegzet.

Virtual reality exposure therapie

Virtual reality exposure therapie is ook een vorm van exposure therapie, maar dit is wat laagdrempeliger. In plaats van dat je de confrontatie met je angst aangaat in het echt doe je dit in een virtuele wereld. Virtual reality houdt als het waren je hersenen voor de gek en kan daarmee dezelfde sensaties oproepen als een real live confrontatie met je angst. Ook hiermee kan je weer langzaam opbouwen en uiteindelijk kan je zo je angsten overwinnen.

Hypnose

Een term die mensen wellicht niet snel zien als ze denken aan het overwinnen van hun angst is hypnose. Dit is ook een manier om van je angsten af te komen. Hierbij zal je niet zo zeer je angsten overwinnen, maar worden je hersenen opnieuw geprogrammeerd. Ze herkennen daardoor de angst niet of de associatie die je met de angstige situatie had is veranderd. Hierdoor voel je geen angst meer.

Angst is een complex probleem wat bij veel mensen voorkomt. Ga er dus verstandig mee om en ga jezelf niet pushen om dingen te doen die niet goed voelen. Neem langzame stappen om er overheen te komen.