PVC versus laminaatvloeren: wat is het beste voor uw huis

Bent u aan het overwegen om een nieuwe vloer te leggen in uw huis? Dan heeft u waarschijnlijk al gedacht aan PVC of laminaatvloeren. Beide opties bieden duurzame en aantrekkelijke vloeren die geschikt zijn voor elk huis, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In dit artikel zullen we deze verschillen onderzoeken, zodat u kunt bepalen welke vloer het beste is voor uw huis.

Materiaal

Een van de grootste verschillen tussen PVC en laminaatvloeren is het materiaal waaruit ze bestaan. Laminaatvloeren zijn gemaakt van een houtcomposiet, bedekt met een laagje bedrukt papier en afgewerkt met een transparante slijtlaag. Een pvc vloer is gemaakt van dunne stroken of tegels van kunststof, die op hun plaats worden gehouden door een lijm- of kliksysteem. PVC-vloeren hebben de reputatie beter bestand te zijn tegen waterschade en slijtage dan laminaatvloeren. Als u in een vochtige omgeving woont, of als u huisdieren hebt die het vaak nat maken kan een PVC-vloer dus een betere keuze zijn.

Uiterlijk

Het uiterlijk van uw vloer is natuurlijk een belangrijke overweging. Laminaatvloeren bieden een breed scala aan stijlen en kleuren, van imitatie eiken tot graniet en marmer. PVC-vloeren zijn echter in staat om nog meer op echt hout en steen te lijken. Hoewel laminaatvloeren het uiterlijk nabootsen, vervagen de afbeeldingen na verloop van tijd en wanneer de slijtlaag vervaagt. Overweegt u om uw nieuwe vloer te laten lijken op echte houten planken of stenen tegels, dan kunt u misschien beter voor een pvc vloer kiezen.

Installatie

Beide types vloeren kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden, maar over het algemeen hebben PVC-vloeren de voorkeur. PVC-vloeren kunnen zonder veel moeite geplaatst worden dankzij het handige klik systeem. U heeft geen schroeven of lijmen nodig om deze vloeren aan te leggen, wat kosten en tijd bespaart. Laminaatvloeren kunnen net zo eenvoudig worden geplaatst, maar met de kans op waterschade op langere termijn is het zeker aan te raden om altijd onafhankelijk advies te vragen .

Onderhoud 

Van beide soorten vloeren is bekend dat ze relatief eenvoudig te onderhouden zijn. Een PVC-vloer kan worden gereinigd met water en een milde reiniger. Laminaatvloeren mogen niet te vochtig worden gedweild, vooral niet in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken. Kleine krasjes in het oppervlak van een PVC-vloer kunnen zelfs gemakkelijk worden weggewerkt met een beetje warm water en wrijving. Laminaatvloeren zijn echter vatbaarder voor krassen die niet kunnen worden verwijderd.

 

Zowel PVC als laminaatvloeren van bijvoorbeeld martijndewitvloeren.nl zijn uitstekende keuzes voor elk huis. Bij het kiezen van de vloer die het beste bij u past, is het belangrijk om rekening te houden met uw levensstijl en behoeften. Houd in gedachten dat PVC-vloeren beter geschikt zijn voor natte en druk belopen ruimtes, terwijl laminaatvloeren een breder scala aan ontwerpmogelijkheden bieden. Ook is de PVC-vloer gemakkelijker te installeren en te onderhouden dan de laminaatvloer. Overweeg de opties zorgvuldig voordat u tot aankoop overgaat.