Rechten en plichten van een huurder

Wanneer je een woning huurt ben jij wettelijk gezien de huurder. De persoon van wie de woning is aan wie jij maandelijks huur betaalt is de verhuurder. De huurder en verhuurder hebben allebei wettelijk gezien hun plichten, maar ook hun rechten. Als huurder zijnde is het handig om te weten wat jouw plichten zijn en waar je je dus tijdens het huren van de woning aan moet houden. Daarnaast is het uiteraard ook handig om te weten welke rechten je zelf hebt. Hieronder lees je meer over de rechten en plichten van een huurder.

Waar heb je recht op?

Een van de belangrijkste dingen waar je recht op hebt tijdens het huren van een woning is de huurbescherming. Op enkele uitzonderingen na heeft in Nederland iedere woning huurder recht op een huurbescherming. Dit betekent dat de verhuurder jou niet zomaar op straat kan zetten. Een huurbescherming geldt niet op woonboten en woonwinkels. Zo zijn er nog enkele uitzonderingen die gelden waarbij je geen huurbescherming hebt, maar daarnaast heb je hier altijd recht op. Daarnaast heb je als het gaat om een sociale huurwoning recht op een huurprijsbescherming. Indien je hulp nodig hebt met bepaalde zaken met betrekking tot de huur kun je altijd terecht bij het huurrecht woning RechtNet Advocaten. Zij kunnen je hier met een bak aan ervaring en de juiste kennis bij helpen.

Wat ben je verplicht?

Zoals gezegd heb je naast je rechten als huurder ook je plichten. De twee grootste en belangrijkste plichten van een huurder zijn het op tijd betalen van de huur en het goed omgaan met de woning. In principe is het huis niet van jou waardoor het belangrijk is wel goed te zijn voor de woning. Ook mag je bij huurwoningen vaak geen grote verbouwingen realiseren. Tot in hoeverre je mag verbouwen verschilt meestal per situatie. Verder kan het natuurlijk nog zijn dat er bepaalde afspraken in het huurcontract zijn vastgelegd waardoor je meer plichten hebt dan enkel deze twee. Dat zijn echter zaken die per situatie verschillen. Tevens voor professionele hulp met betrekking tot je plichten als huurder kun je gerust terecht bij huurrecht woning RechtNet Advocaten.