Veel mensen hebben een grote liefde voor paarden en paardrijden, meestal gaan de twee hand in hand. De liefde voor paarden is al heel lang geleden ontstaan, paarden werden toen ook vooral als vervoermiddel gebruikt. Jaren verder en er is nog steeds een grote liefde voor het dier. Ook wordt paardrijden nog steeds geleerd, geoefend en met passie gedaan. Veel mensen die een liefde voor paarden, paardrijden of allebei hebben besluiten uiteindelijk zelf een paard te kopen. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld graag met paarden willen gaan werken dus een hoefsmid worden of op de manege gaan werken. Wat de situatie ook mag zijn het is dan handig dat je weet hoe een paard in elkaar zit en hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. We gaan je daarmee in dit artikel helpen, hoe moet je een paard vervoeren?, Hoe moet je de hoeven verzorgen? We gaan het je allemaal vertellen.
Vervoeren
Wil je je paard vervoeren, dan is het belangrijk dat je dit veilig doet en dat je rekening houdt met een aantal belangrijke dingen. Als een paard ziek is of open wonden heeft dan mag het paard sowieso niet vervoerd worden, voor hobby redenen. Er mogen maximaal twee paarden vervoerd worden voor hobby redenen, als het meer paarden dan 2 zijn wordt het als beroepsmatig gezien. Hierbij gelden andere regels dus let daar op. De veiligheid van het paard tijdens het vervoeren is natuurlijk ook erg belangrijk. Bescherm de benen van het paard door middel van transportbeschermers. Door de kleine ruimte kan het paard veel stress ervaren en zweten, doe het paard dan een zweetdeken op. Je kan zelf een paardentrailer aanschaffen of je kan er een huren bijvoorbeeld bij Van Laar Aanhangwagens.
Sociaal contact
Paarden zijn kudde- en vluchtdieren, ze willen met soortgenoten leven om zich comfortabel te voelen. Het is daarom belangrijk dat een paard dat je ervoor zorgt dat een paard het grootste deel van de dag minimaal een ander paard kan zien. Hoe meer paarden bij elkaar en hoe langer des te beter.
Hoefverzorging
De hoeven zijn een belangrijk onderdeel van een paard en het is erg belangrijk om deze goed te verzorgen. Het wordt aangeraden om de hoeven dagelijks te krabben. Als je paard last heeft van droge hoeven dan is de voeten plaatsen in een bak modder vaak de oplossing. Als er sprake is van scheuren en afbrokkeling van de hoeven door extreme droogte of andere oorzaken, neem dan contact op met een hoefsmid. Het is sowieso aangeraden om eens in de 6 tot 8 weken een hoefsmid te laten komen. Ook is het handig om te weten dat als de hoeven slecht of raar ruiken er hoogstwaarschijnlijk iets mis is, neem ook dan weer contact op met een hoefsmid.