Wanneer u een hoogwerker gaat bedienen, dient u in het bezit te zijn van een hoogwerker certificaat. Het hebben van dit certificaat is niet direct verplicht gesteld. Wat echter wel verplicht is in de wet, is dat werkgevers alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen moeten treffen om werknemers hun werk zo goed en veilig mogelijk uit te laten voeren. Werkgevers en werknemers moeten dit te allen tijde kunnen aantonen. Met een hoogwerker certificaat toont u aan dat u over adequate kennis beschikt en goede training hebt genoten om de hoogwerker te mogen bedienen. U kunt echter niet elk type hoogwerker besturen met een enkel certificaat. Waarom heeft elk type hoogwerker zijn eigen certificaat?
Waarom elk type hoogwerker een eigen certificaat heeft
In de Arbowet is vastgelegd dat voor elk type bedrijfsvoertuig moet worden aangetoond dat de bestuurder gedegen training heeft genoten. Iedereen zal begrijpen dat er voor een hoogwerker een ander certificaat is dan voor een heftruck. Maar waarom hebben hoogwerkers onderling verschillende certificaten? Dat heeft te maken met het feit dat hoogwerkers zelf ook onderling behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Hoogwerkers worden ingedeeld in vier verschillende categorieën. Het type hoogwerker in combinatie met zijn formaat bepaalt in welke categorie deze valt.
Hoogwerker certificaten worden afgegeven per categorie. Het is dus goed om van te voren te informeren welke hoogwerker u gaat bedienen. Wanneer er sprake is van hoogwerkers uit verschillende categorieën, dient u voor elk van deze categorieën het certificaat te behalen.
Een hoogwerker certificaat halen in een dag
Het behalen van het juiste hoogwerker certificaat neemt niet veel tijd in beslag. Bij ARBO centrum kunt u het certificaat behalen in een dag. Op dezelfde dag leert u de theorie, oefent u de praktijk en legt u examen af. Slaagt u voor het examen, dan is uw certificaat vijf jaar geldig. Het is ook mogelijk om meerdere cursussen te volgen en op die manier direct meerdere certificaten te behalen.