Kabeldetectie is een bijzonder belangrijke handeling, die is bedoeld om de risico’s van het graven met een graafmachine terug naar nul te brengen. Door goed te bekijken wat zich onder de grond begeeft, voorkom je dat je schade toebrengt aan deze kabels en leidingen, of misschien zelfs wel in gevaar komt. Maar hoe gaat het in zijn werk?
Waarom doe je aan kabeldetectie?
Kabeldetectie wordt uitgevoerd bij grote graafprojecten, die uitgevoerd worden op plekken waar deze kabels zullen liggen. En met grote graafprojecten bedoelen we dus niet een simpel gat graven met een schep. Wie diep genoeg wil komen met een schep om kabels te raken, zal wel even bezig zijn. Maar wie een graafmachine inschakelt, zal wel degelijk een kans hebben om tot deze kabels te komen. En dan is het zaak om hulp in te schakelen. Hulp, die nodig is om te voorkomen dat je deze kabels beschadigt bij het graven. Immers, je wil niet dat een hele wijk zonder stroom komt te zitten omdat je toevallig een kabel raakt. En je wil al helemaal niet dat je zelf in gevaar komt door het raken van zo’n kabel. Daarom wordt er met gespecialiseerde apparatuur gekeken waar deze kabels zich bevinden, zodat je veilig te werk kan gaan.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om duidelijk in beeld te hebben waar alle kabels zich bevinden. Hiervoor heb je allereerst een ontwerp nodig van wat je precies van plan bent en waar deze kabels zich bevinden. Een deel van dat ontwerp is het fysiek opzoeken van de kabels. Dit gebeurt door het graven van proefsleuven, aan de hand van informatie die al voorhanden is. Op deze manier weet je exact waar de kabels liggen en waar je dus op moet letten als je begint aan de uitvoeringsfase.
De KLIC melding
Het voorkomen van graafschade is een van de belangrijkste redenen van het doen van kabeldetectie. Om dit te voorkomen doe je bijvoorbeeld een KLIC melding, waarna je controleert of deze informatie ook daadwerkelijk klopt. De KLIC melding is verplicht, dus het is verstandig om deze vroeg te doen, zodat het niet voor oponthoud zorgt. En zoals gezegd ga je ook controleren of de kabels daadwerkelijk liggen zoals omschreven. Blijkt dat niet het geval, dan ben je verplicht om dit te melden, zodat de informatie volledig up-to-date kan worden gemaakt.
Het gebruik van gespecialiseerde apparatuur
Het detecteren van leidingen gebeurt natuurlijk niet met het blote oog; hiervoor is gespecialiseerde apparatuur ontwikkeld, die perfect geschikt is om alles op te sporen waar je rekening mee moet houden. Grondradar en radiodetectie is bij uitstek gemaakt om te kijken op plekken waar het blote oog niet kan komen en geeft dus een bijzonder accuraat beeld van de situatie onder de grond. En dankzij al deze apparatuur is je project straks volkomen veilig en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.