Wat is een colpectomie en hysterectomie?

Er zijn veel medische termen die de gemiddelde persoon misschien niet goed begrijpt. Maar als je iets meer weet over het onderwerp, kun je beter begrijpen wat er aan de hand is wanneer je je behandelingsopties bespreekt. Laten we eens kijken naar twee verschillende procedures: colpectomie en hysterectomie.

Wat is colpectomie?

Colpectomie is een procedure waarbij het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd om betrokken pathologie te behandelen. Dit kan worden gedaan met of zonder het verwijderen van gedeelten van de baarmoeder. De procedure kan worden uitgevoerd bij patiënten met endometriose, vleesbomen, abnormale bloeding of andere aandoeningen die dit soort behandeling vereisen.

Wat is hysterectomie?

Hysterectomie is een chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Deze procedure wordt vaak uitgevoerd bij patiënten met uterus fibromatose, chronische pijn in de buik, endometriose of baarmoederhals carcinoom. Uiteraard moet men alle opties afwegen voordat men besluit tot een dergelijke ingrijpende operatie.

 

In sommige gevallen kan een hysterectomie nodig zijn om complicaties te voorkomen die voortvloeien uit andere aandoeningen zoals endometriose of myomen. Ook als er sprake is van chronische bloeding of pijnklachten kan een hysterectomie noodzakelijk zijn om te voorkomen dat de symptomen toenemen of terugkeren na de behandeling van andere aandoeningen.